Markränna & brunnar

Rännorna tillverkas i polyesterbetong eller hårdplast. Ovanpå rännan ligger ett galler som kan fås i galvaniserat stål, hårdplast eller segjärn.

Markrännorna fungerar perfekt på garageuppfarter eller andra ställen i trädgården som behöver dräneras.

 

Varför skall jag använda markrännor?

Då du vill leta regnvattnet till ett visst ställe på din markstensyta. Kanske har du en ett garage och en uppfart framför den och vägen ligger högre än garaget. Då måste man leda vattnet från vägen till garaget, och då kan man installera en ränna kanske en halvmeter utanför garaget.

 

Kan man inte använda en brunn istället?

I vissa fall är det bättre att använda en brunn/ spygatt. Till exemepl om du vill leda vattnet till ett hörne, eller om du har begränsat med utrymme. En ränna är bättre på det sätt att det är enklare att lägga plattorna mot den; en brunn måste vara lägsta punkten från alla håll, ty rännan endast två håll. 

 

Är det svårt att installera en ränna? 

Nix pix. Roligt? Helt okej. Det gäller att lokalisera dagvattenrören som är nedgrävda i närheten av dina stuprör. När du har grävt fram dessa får du koppla loss eller såga av dessa med exempelvis en fogsvans. Sen behöver du en liten bit 110 mm markavloppsrör, samt T-kopplingar/ y-kopplingar, och lite övergångar. Slutligen skall du få ett utlopp till undersidan av rännan där detta kopplas på. Se till att rännan är i korrekt höjd och avvägd horisontalt: det behöver inte vara någon lutning på rännan för att vattnet skall rinna i den. När röret är påkopplat och rännan är på plats blandar man lite finbetong med vatten och fixerar rännans sidor med detta. Se till så att markstenens tjocklek får plats ovapå betongen. Markstenen skall vara cirka 5 mm höre än markrännan.

Tillagd i varukorgen