Trappor

   

Den måste vara hållbar, slitstark och halksäker, men även bekväm att gå i. Trappor kan byggas av stenblock i betong eller natursten. Vi har ett stort utbud av vackra blocksteg och entréplaner i granit i olika standardmått och färger. Det finns även gjutna betongtrappor med borstad finish för en råare och avskalad design, som även kan fås infärgade. Hos oss kan du måttbeställa just din trappa. Den kan gjutas i eller tillverkas i granit, precis efter dina önskemål - direkt från producenterna utan mellanhänder. Skicka över lite mått och önskemål på mailen så löser vi det.

      

Vi utför även installation och montering av trappor. Har du en gammal sjöstenstrappa som har sett sina bästa dagar? Skicka över en bild så kan vi renovera den med plansteg i granit eller skiffer för inklädnad, eller så lyfter vi bort den och lyfter dit en ny, gedigen i massiv granit. Vi har över 30 års erfarenhet inom detta område.

  

Är det viktigt med en snygg trappa?

  

Naturligtvis, det är det första man ser och hintar om hur väl omhändertagen fastigheten är. För personer med begränsad rörlighet är det extra viktigt ur säkerhetssynpunkt att ha en väl fungerande trappa.

  
Vad bör man tänka på när man ska välja ny trappa?

  

För att räkna antal steg så tänk på att ett trappsteg är cirka 15 cm plus lite lutning för avrinning vatten (1-2 %). Om du till exempel vill ha en entrétrappa och har höjdskillnaden 35 cm från mark till underkant dörr så behöver du två steg och så har du några cm kvar – Du kanske vill få plats med en dörrmatta, och dörren vill du kunna öppna med lite marginal mer till trappan. Läs mer här om hur man monterar trappor till entré.

Blocksteg i granit och betong är tunga saker, så fundera på hur du skall få dit dem logistiskt. Vi levererar med kranbil och denna kran lyfter 10-15 m beroende på lastbil. Man kan även använda sig av minigrävare - eller ett gäng kompisar, tänk på att skydda ryggen bara.

Det lönar sig oftast att välja en trappa i granit framför betong, eftersom intrycket blir gedignare, och trappan kommer hålla i generationer. Vi har även skiffertrappor men då endast som tunna plansteg och sättsteg, för inklädnad av befintliga trappor.'

  
Vart kommer er granit ifrån?

  

Det varierar men mycket kommer ifrån Kina. Vi importerar även en ökande mängd granit från Portugal och Turkiet samt köper mycket svensk gatsten, både begagnad och nytillverkad.

  

Är det inte dåligt ur miljösynpunkt att importera så tungt material ändå ifrån Kina?

  

Vi köper så mycket närproducerat vi kan och köper in begagnad sten så ofta det går. Tänk på att granit håller i en evighet och slängs väldigt sällan bort. Betongindustrin har även den en miljöpåverkan, och hållbarheten är kortare än för graniten. Den svenska produktionen av granit räcker inte till för Sveriges behov (inte på nära håll), och kommuner såväl som staten köper varje år in stora mängder granit från Kina till våra gator och torg. Vi har handlat med våra leverantörer i många år och besökt dem på plats. De har på senare år investerat i avancerade maskiner som sköter tillverkningen med stor precision, och utan större delen av det tunga, fysiska arbete som tidigare var fallet.

Världens import från Kina har gjort att välståndet stigit där markant, hos en starkt ökande medelklass, och minskat fattigdomen. Globaliseringen är ett faktum, och är i slutändan en tillgång för världen och dess klimatutmaningar.

Vi erbjuder även svenskproducerade blocksteg för den som föredrar bohuslänskt. Ur kvalitetssynpunkt är det ingen skillnad på svensk eller kinesisk granit, det är en myt.

Tillagd i varukorgen