Handplockade, flammade granitplattor som håller i generationer och är okej att salta på. Raindancing 21x14x4 är även körbar. Färgen Raindancing är unik med sina årdringar. Även vår mörkgråa granitplatta har skiftningar. Alla plattor med måtten 60x30 har sågade kanter utan fasningar för ett stilrent intryck. Kalibrerade till 3 cm för enklare läggning.
Raindancing - Vackert levande granitsten i populär storlek
Raindancing - flammad granit ger lyxprägel
Flammad granit ger en lyxprägel på vilken yta som helst
Stilren grå granitplatta
Kanske allra mest i södra och mellersta Sverige. Plattor i storleken 60x30x3 är vanliga. Dessa är flammade på ovansidan vilket ger en halkfri yta, sågade kanter och kalibrerade till jämn tjocklek. Bohuslänsk gatsten är vackert och läggs ofta i bågar. Granit är också populära som kantsten och mursten. Graniten är hård och oerhört slitstark, den är mycket tät och tar knappt upp något vatten, vilket gör att den är lätt att hålla ren. Den kommer att se likadan ut efter generationer med lite underhåll (Högtryckstvätt på våren och eventuellt algmedel så småningom).
Granithällar (plattor) är ofta i måtten 60x30 och med en tjocklek på 3 cm. Dessa fungerar till gångytor om de läggs i stenflis. Man kan alltid lägga dessa i bruk på en betongplatta om man vill köra på dem. Annars rekommenderas en tjocklek på 5 cm för detta mått. Stenvaruhuset har en unik produkt i måtten 21x14x4 i tumlad granit som är körbar. Det är populärt att använda blocksteg eller större entréplan i granit till entré- eller terrängtrappor. Importerade blocksteg är också förvånansvärt prisvärda i förhållande till alternativet betong. Åtminstone Blocksteg i betong som är en meter eller längre - de måste då nämligen armeras. Det tredje populära användningsområdet är som kantsten. Råkilade, robusta och gedigna. Vanliga standarder för trädgårdar i Sverige är rak vertikal 6 (RV6) och mäter 100x25x8 cm, samt RV4 100x30x10.
Det finns också ett antal radier som man kan svänga med. Murblock finns i ett mindre block på 40x20x15 och en större stapelmur på 100x20x20. Även större block i 100-200 cm bredd och höjder från 40 - 200 cm kan beställas efter dina önskemål (finns ibland också på lager). Har man en befintlig mur i betong kan man klä in den med beklädnadsgranit. Det är också populärt att använda avtäckning i granit till toppen på en mur. För att markera en infart är det snyggt med stolpar i granit. Gatsten en klassiker som du kan läsa mer om här. Kompassrosor ger en snygg detalj i din stenläggning. Granit används även ofta som skulpturmaterial. V har en del skulpturer på vår utställning och tar hem på beställning vad ni önskar. Populärt är till exempel lejon, ugglor, japanska lyktor eller fagra damer som ställs ut i trädgården eller som fontän i en damm.
Underlaget är detsamma som för all marksten och det kan du läsa mer om här. Granithällar (plattor) läggs med 5- 10 mm fog och fogas med någon typ av fogsand, antingen härdande eller icke härdande. De är kalibrerade till jämn tjocklek men kan ändå behöva några bank med gummiklubba här och där. Om man vill padda på ytan för att ta upp ojämnheter bör man vara försiktig och använda padda med gummiplatta. Att sätta smågatsten kan man eventuellt göra som lekman om man sätter dem i rader. Sortera stenen i olika storlekar först, spänn snören för att få raka linjer och höjder. Att sätta gatsten i bågar är en annan historia och vi rekommenderar starkt att du anlitar en expert - det är ett hantverk som tar tid att lära sig.
Försöker du dig på detta själv är chansen övervägande stor att du blir besviken på resultatet. När man fogar gatsten bottnar man med stenflis 2-5 mm och paddar på detta. Sen toppar man med fogsand, härdande eller icke härdande. Det är vanligt att toppa med stenmjöl men vi rekommenderar inte detta då det binder mycket fukt och dränerar dåligt. Blocksteg till trappor har standardmåtten 100x35x15, 120x35x15 och 150x35x15.
Dessa är tunga och vi rekommenderar att använda en minigrävare alternativt montera med kranbilen som levererar. Underlaget packas och jämnas av med stenflis, ett murarsnöre spänns för att få rak linje. Steget lyfts på plats (här är bra att ha ett speciellt lyftverktyg som hängs på minigrävare eller kran. Detta kan köpas eller hyras av oss). Nästa steg sätts med 2 cm överlapp på först steget. Stegen ligger på plats med hjälp av sin tyngd. Tänk på att ha ca 1 cm lutning på djupet så att regnvattnet kan rinna av.
Ovanstående innebär att varje steg bygger ca 16 cm i höjd och 33 cm i djup. Detta är bra information när du före installation planerar din terrängtrappa, så att du vet hur många steg du behöver köpa. Tänk på att din slänt kanske inte följer blockstegens stigning. Det kan vara så att du behöver ha ett viloplan i mitten av trappan till exempel. Här används till exempel granithällar. Murblock installeras på samma sätt som stödmurar i betong och det kan du läsa mer om här. Stapelmur 100x20x20 är på gränsen att man orkar installera utan minigrävare, och större blockmurar kräver naturligtvis grävare eller kran.
Vi köper så mycket närproducerat vi kan och köper in begagnad sten så ofta det går. Tänk på att granit håller i en evighet och slängs väldigt sällan bort. Betongindustrin har även den en miljöpåverkan, och hållbarheten är kortare än för graniten. Den svenska produktionen av granit räcker inte till för Sveriges behov (inte på nära håll), och kommuner såväl som staten köper varje år in stora mängder granit från Kina till våra gator och torg. Vi har handlat med våra leverantörer i många år och besökt dem på plats. De har på senare år investerat i avancerade maskiner som sköter tillverkningen med stor precision, och utan större delen av det tunga, fysiska arbete som tidigare var fallet.