Dekorsten - Välj rätt och installation

   

   

Vilken dekorsten skall jag välja?

Till en trädgårdsgång väljer man en mindre fraktion som är lätt att gå i. 4-8 mm eller 8-11 mm. Rundare sten typ gårdssingel eller dansk sjösten är skönare att gå på men rullar lite mer om man har dekorstenen i en sluttning. Krossad sten typ skiffer, marmor eller kalksten ligger kvar bättre. Större gårdsgrus typ 16-32, fungerar bra på ytor som inte skall beträdas. Det kan vara snyggt att ha flera olika fraktioner i trädgården för att skapa dynamik. Man kan till och med blanda på samma ställe. Kullersten och större stenbumlingar, sprängsten är vackra att placera ut här och där.

Vi säljer mycket av den vit-svarta kalkstenen 16-32 mm, direkt från Skagens stränder på Jylland. Den lyser upp fint och är neutral i färgen så den passar alla hus och färger. Den är också prisvärd. De grekiska vita och svarta dekorstenarna är också populära, ofta till rabatter. Klassisk dansk sjösten har vackra färger som smälter in vackert. Gårdsgrus, eller natursingel som den ibland kallas, är mycket populär till större gångar och uppfarter. Den grå-röda färgen passar in bland våra svenska klippor och berg. Marmorkross är kritvit, även den fin till rabatter och detaljer. Skifferkross är skiktad dekorsten, mörk och tidlös. 

   

Vad är dekorsten?

Dekorsten eller dekorationssten, kallas ibland också för grus eller singel. Dekorsten kan vara en krossad bergart, eller naturligt slipad Sjösten som hämtats från havet. Dekorstenen håller en exklusiv känsla som bara natursten kan ge. Dekorsten har många olika användningsområden. Lägg ut dekorsten intill fasaden för att slippa skvättande regnvatten och skapa en prydlig och lättskött avslutning på gräsmattan. En slingrande grusgång med dekorsten är en vacker effekt som binder samman olika delar i trädgården. Dekorationssten kan ersätta marktäckande växter för att behålla fukten i jorden och hjälpa till att hålla ogräsen borta.

Vi har ett stort utbud av dekorsten till bra priser som är anpassade till vår svenska miljö. Vi hjälper dig med goda råd och att beräkna mängden.

  

Varför dekorsten?

Det ger ytterligare ett element i din trädgård och är snyggt. Har du mycket betongsten, mycket gräs eller mycket asfalt kommer detta att sticka ut och mjukar upp. Dekorsten  är lättskött och enkelt att installera. Det är dessutom billigt i jämförelse med en stenläggning

 

Hur räknar man ut hur mycket man behöver?

Oftast är 5 cm tjocklek en bra tjocklek. För lite dekorsten gör att det lätt syns igenom, för mycket gör det svårt att gå i. Sen är det bara att ta längden x bredden x höjden x densiteten så får man det i vikt (all dekorsten säljs per vikt). Densiteten varierar mellan cirka 1,2-1,5 beroende på typ av sten men om du räknar med 1,5 så har du så det räcker. Exempel 10 m brett x 3 m lång x 0,05 m höjd x 1,5 densitet ger 10x3x0,05x1,5= 2,25 ton.  

 
Hur installerar man sin dekorsten?

Vi säljer vissa på lösvikt. Dessa kan man välja att få tippat på en släpkärra, en lastbil fylla i  en Bigbag (1-1,2 ton) eller fylla i våra 40 kg säckar. När dessa är transporterade hem till dig är de dags att ta tag i jobbet. Gräv ut så att du har 5 cm tjockt till dekorstenen. Lägg en fiberduk i botten och skyffla ut dekorstenen. Är det körytor vi pratar om så gräv ut 15-20 cm ytterligare, lägg duken i botten, fyll med bärlager (Krossgrus eller makadam), padda till en jämn yta och skyffla sedan ut dekorstenen. 

 
Är det svårt att installera dekorsten i sin trädgård?

Nej, det är faktiskt något av det enklaste du kan göra för att förändra din trädgård. För lite pengar och lite arbete får man stora förändringar. Vi rekommenderar att ha dekorsten i alla trädgårdar, mycket eller lite beroende på förutsättningar och sammansättningen av övriga material, men alltid minst en yta med dekorsten.

 

Bildspel dekorsten

 

  • Dekorsten sjösten gulmelerad
  • Kalksten Skagen
  • Kalksten Skagen
Tillagd i varukorgen