Historia

 

Allt tog sin början på 1930-talet i granitens Mekka, Bohuslän. Thure Lander öppnade ett stenbrott och tog fram råblock i granit som levererades till olika stenhuggeri i Sverige, graniten skeppades även till andra delar av världen.

År 1940 startade Thure Lander ett Betonggjuteri i Govik för tillverkning av betongplattor. Detta var på den tiden en relativt ny produkt och blev snabbt en stor succe. Företaget fick namnet Granitoid och tillverkade och levererade betongplattor till hela Sverige och delar av Norge.

I takt med att företaget växte så flyttade Granitoid på 40-talet till Björkemyr i Bohuslän där tillverkningen och försäljnigen fortsatte fram till 1971.

Thure Lander flyttade därefter fokus mer till försäljning och startade 1971 tillsammans med yngsta sonen Stenvaruhuset Platt-Tjänst. Under 20 års tid bedrevs försäljning av granit och betongprodukter på Tuvevägen på Hisingen i Göteborg. 

År 1991 flyttade Stenvaruhuset Platt-Tjänst till nya lokaler på Storås Industrigata 14 där företaget fortfarande drivs av yngste sonen och hans familj. Företaget har utökat sin verksamhet med en entreprenad som under 25 år har installerat stenvaruhusets egna handplockade produkter. På så vis har vi blivit en komplett leverantör av stenprodukter där vi hjälper kunder från start till mål. 

Thure Lander ståendes längs till höger
Betonggjuteriet i Govik år 1939
Thure Lander vid egenkonstruerad plattmaskin

 

 

Tuvevägen på Hisingen 1975
Tillagd i varukorgen