Kantsten

   

Kantsten är vackert och ger stabilitet till din markbeläggning. Sätt kantsten på bredden eller på höjden, längs planteringar och rabatter, så hindrar du jord och annat att komma ut på gångarna.

 

Känslan av ordning och reda ökar. Det är inte nödvändigt att använda kantsten av samma typ som marksten, utan det fullt möjligt att variera lite. Släpp loss din egen skaparkraft och låt i stället rabattens växter avgöra vilken färg som kantstenen ska ha.

Tillverkas i både betong och natursten. Kantsten används som avgränsning eller stöd. Den ramar in och ger ett färdigt intryck. Man avgränsar gator - trottoarer, rabatter mot gräs och stenläggningar. Kantstenen spänner in stenytan och gör därmed att ytan hålls på plats.

 
När ska jag använda kantsten?

 
Om du vill:

Ta upp en höjdskillnad som inte är högre än cirka 25 cm
Spänna in en yta, till exempel en garageuppfart med Marksten. Här kan man behöva komplettera kantstenen men en gjuten kant bakom som håller ihop kanten till en helhet
Hindra ogräs och gräs från att växa in på din trädgårdsgång
Markera en trädgårdsgång lite extra
Skapa nivåer i trädgården
Lägga en kant längs med till exempel en mur som gräsklipparen kan gå på, eller där du kan lägga en tråd för robotgräsklipparen


Vilken kantsten skall jag välja?

 
Granitkantsten är en robust kant som håller för evigt. Den finns även i svänga radier. 25 eller 30 cm hög som grävs ner minst 30 %.
Storgatsten är lite bredare men är enkel att installera och framförallt mycket bra för att skapa kurvor och svängar.
Stapelmuren ger ett oerhört gediget intryck och är så pass tung att den ligger still utan att grävas ner.
En klassisk 50x25x5 trädgårdskantstöd i betong ger ett modernt intryck.
Smågatsten kan man gräva ner till hälften och skapar en snygg inramning till träd och buskar till exempel.
Ett murblock i betong murblkan fås tumlade eller skarpa. Dessa ger ett modernt intryck och kan fås i flera färger.
Vill du ta upp en höjdskillnad högre än 25 cm kan du använda ett murblock ca 40x20x15 till exempel Block rustik, som du limmar på varandra. Detta ger en mycket stark kant när murblocken läggs omlott varje lager.
Stålkant Cortenstål ger ett spännande intryck och har blivit ett populärt designelement på senare år. Dessa kan böjas enkelt och på så sätt skapa kurvor. De skruvas ihop med varandra.
Kantsäkringar är en smidig produkt där man slår ner jordspik i marken. Denna kantsäkring blir ej synlig utan kan döljas med jord och gräs eller med dekorsten.
En annan osynlig och billig kantsäkring är att gjuta en kant; blanda vatten och finbetong i en hink, gräv ut längs kanten som skall säkras och stryk betongen med en murspade längs kanten kanske 10x10 cm i en triangel. Vid stor belastning som garageuppfarter kan man lägga mer betong samt trycka ner ett armeringsjärn för att förhindra att gjutningen spricker.

 

Vilken färg ska jag välja?

 
Granitkansten finns alltid i en ljusgrå variant vilket brukar fungera till det mesta. Även om du har lagt en mörkgrå granitplatta, eller om du har lagt marksten i betong så brukar denna fungera att kombinera med. Den bohuslänska röd-gråa storgatstenen är vacker och fungerar naturligtvis bra med till exempel smågatsten. Murblock typ block rustik 39x19x14 eller 20x14x14 kan fås i flera färger om man vill skapa något mer färgrikt.


Är det svårt att sätta kantsten?

 
Nej, det är roligt. Gräv ut ett spår, spänn ett murarsnöre i rätt höjd och sätt kantstenen. Justera den i rätt höjd genom att banka på de med en gummiklubba och med stenflis 2-5 mm i botten. Säkra den genom att skyffla grus eller jord på sidorna.

Tillagd i varukorgen