Montering av natursten på befintlig betongtrappa

    

På din befintliga betongtrappa knackar du och ser över kvaliten på betongen, reparerar där det behövs (Conbit Superfix) och tvättar rent. Använd Conbit superfix även för att fästa skiffern.

Börja med sättsteg vertikalt. Blanda bruket med en murarslev i en murarhink. Vät steget med en blöt svamp och portionera sedan ut bruket med en murarslev så att tjockleken blir 5-10 mm. Tryck dit steget och kontrollera med vattenpass så att det står vertikalt. Knacka lätt med en gummiklubba för att fästa ordentligt.

Plansteget monteras på samma sätt. Knacka planstengen i jämn höjd och med 1-2 % fall utåt på djupet för att regnvattnet skall kunna rinna av. Montera plansteget ovanpå sättsteget så att det sticker ut 2 cm, en så kallad droppkant.

Om du har en bred trappa räcker oftast inte längden på ett plansteg eller sättsteg till så då får du lägga flera efter varandra. Lägg då cirka 8 mm fog. 

Nästföljande sättsteg monteras ovanpå plansteget och så vidare.

Till sist fogar du med Skifferfog. Blanda massan smidig, inte för blöt och inte för torr. Skrapa ner fogmassan med en gummiskrapa diagonalt i fogarna (så att du inte gröper ut fogarna). Sedan är det dags för tvättning. Använd en celluosa svamp med god uppsugningsförmåga. Ha en murarhink med rent vatten och gör först en grovtvätt. Byt vatten och gör en finare tvätt. Tvätta fogarna diagonalt

Det kan bli kvar en hinna av fogen på skiffern efter tvätten att det torkat. Använd en syralösning (saltsyra) som du lägger på med en borste. Var mycket noga med skyddsutrustning: skyddsglasögon och gummihandskar. Låt syran verka 10 minuter, använd stålborste om det är svåra fläckar kvar. Spola sedan bort med trädgårdsslang. 

 

Underhåll

Högtryckstvätt en gång om året. Algmedel vid behov.

Tillagd i varukorgen