Så här anlägger du en terrängtrappa

      

Börja räkna ut antal steg som behövs. Tänk på att ett trappsteg är cirka 15 cm plus lite lutning för avrinning vatten (1-2 %). Om du till exempel vill ha en entrétrappa och har höjdskillnaden 35 cm från mark till underkant dörr så behöver du två steg och så har du några cm kvar – Du kanske vill få plats med en dörrmatta och dörren vill du kunna öppna med lite marginal ner till trappan. 

Beroende på hur dina förutsättningar ser ut så handlar det om att antigen gräva ut eller fylla på med massor får att komma till önskad sluthöjd. Innan man börjar sätta första steget så ska det finnas fiberduk, grundlager och justeringlager. Räkna med ca 15 cm grundlager och 2 cm justeringslager med stenflis till varje lager. 

Det är första steget som sätter nivån, längden och riktningen av trappan, så var extra nogrann med första steget. Om ni har tänkt att anlägga en rak trappa, följ då med ett snöre under hela trappkonstruktionen.

De flesta steg har ett djup på 35 cm. Räkna med att varje steg har ett överlapp på minst 2 cm, trappan bygger då 33cm per lager (sista blocket bygger 35 cm). Har ni en lång slänt som inte är så brant, går det fint att bygga in platåer med marksten. 

Om nivån längs med sidorna på trappan är för hög så kan man antigen sätta kantsten, slänta av eller sätta kullersten. 

Blocksteg i granit och betong är tunga saker, så fundera på hur du skall få dit dem logistiskt. Vi levererar med kranbil och denna kran lyfter 10-15 m beroende på lastbil. Man kan även använda sig av en minigrävare - eller ett gäng kompisar, tänk på att skydda ryggen bara.

  

Tillagd i varukorgen