Installation av markränna eller spygatt

      

Rännorna tillverkas i polyesterbetong eller hårdplast. Ovanpå rännan ligger ett galler som kan fås i galvaniserat stål, hårdplast eller segjärn.

Markrännorna fungerar perfekt på garageuppfarter eller andra ställen i trädgården som behöver dräneras.

Se mer info här.

Varför skall jag använda markrännor?

Om du vill leda regnvattnet till ett visst ställe på din markstensyta, måste vattnet ledas från vägen till önskad plats. Då kan en markränna installeras.

 

Kan man inte använda en brunn istället?

I vissa fall är det bättre att använda en brunn/ spygatt, till exempel om du vill leda vattnet till ett hörne eller om du har begränsat med utrymme. En ränna är bättre på det sättet att det är enklare att lägga plattorna mot den, en brunn måste vara lägsta punkten från alla håll, ty rännan endast två håll. 

 

Är det svårt att installera en ränna? 

Nix pix. Roligt? Helt okej. Det gäller att lokalisera dagvattenrören som är nedgrävda i närheten av dina stuprör. När du har grävt fram dessa får du koppla loss eller såga av dem med exempelvis en fogsvans. Sen behöver du en liten bit 110 mm markavloppsrör samt T-kopplingar/ y-kopplingar och lite övergångar. Slutligen skall du få ett utlopp till undersidan av rännan där detta kopplas på. Se till att rännan är i korrekt höjd och avvägd horisontalt. Det behöver inte vara någon lutning på rännan för att vattnet skall rinna i den. När röret är påkopplat och rännan är på plats blandar man lite finbetong med vatten och fixerar rännans sidor med detta. Se till så att markstenens tjocklek får plats ovapå betongen. Markstenen skall vara cirka 5 mm högre än markrännan.

   

Tillagd i varukorgen