Vilken mur skall jag välja?

 

Vid valet av mur, tänk på om du vill ha en knäckt eller slät yta, en rak eller svängd mur och på hur hög den kan tänkas bli. De flesta av dagens murar har någon form av låsning, vilket gör att man kan stapla dem utan murbruk på en grusbädd. Om vi pratar om stödmur, är Megastone ett exempel på en klassisk knäckt mur. Låses med en klack i bakkant, staplas på varandra utan murbruk och endas ett typ av murblock används. Fungerar utmärkt utan en toppsten, eller köp till toppsten (Megatäck) om du föredrar det utseendet. Keystone är en mur för högre murar som låses med glasfiberstavar som vi har arbetat med i många år: Stenvaruhuset byggde den första Keystonemuren i Sverige på 90-talet I Askim, Göteborg. Ett annat klasssiskt alternativ är L-stöd. Dessa är enkla att installera men kräver grävare eller kranbil för att lyftas på plats. För installationsguide av murar klicka här. De är svåra att svänga med. Kostanden är ungefär samma som för mer moderna, mindre murblock inklusive iinstallation.  


Föredrar du natursten kan man i granit välja massiv Stapelmur eller större massiva block, Blockstensmur. Dessa fungerar också som dubbelsidiga murar då de är knäckta på två håll. Dubbelsidiga murar i betong finns bland annat Keystone plus (knäckt på två håll) eller Block rustik (släta sidor och tumlade kanter, limmas).

   

Bildspel mur natursten

   

    

Produkter mur natursten

   

   

Vilken färg ska jag välja?

De flesta som väljer en betongmur väljer grått eller grafit. Om du väljer grafit, tänk på att eventuella kalkutfällningar syns mer på en mörkare mur. Det fanns förr fler färger men många har gått ur produktion. Block rustik kommer även i Terrakotta. Compac cut kommer i en brun/grafit mix, även Country manor kommer i en Naturmix och en gråmix. 

I natursten är mycket grå granit, men storgatsten har gråröda toner (Bohuslän). Beklädnadssten Rockface Akron har en sydlänsk känsla.

På samma sätt som med marksten bör man välja färg efter fasadfärg, övriga färger i trädgården, samt fasadfärger på gatan och områdets helhetsintryck. Grått och grafit är neutrala och funkar med det mesta, andra färger kan ge en sydlänsk känsla, vilket kan ge en fin kontrast mot skandinavisk natur.

   

Bildspel mur betong

   

   

Produkter mur betong  

   

   

Bildspel fristående murar

   

   

Produkter fristående murar 

   

Tillagd i varukorgen