Stödmur

      

I betong, granit och tryckimpregnerat trä. Vi har kunskapen om hur man bygger. Murar ramar in, bygger nivåer och håller jord och växtlighet på plats. Låt naturens färger och former avgöra vilken mur som passar bäst. Ett murblock kan också med fördel användas för att bygga planteringskärl i olika former och höjder. Med våra byggklossar kan du bokstavligen ta ut svängarna. 

 

Stödmur eller fristående?


Man skiljer mellan fristående murar och stödmurar. En fristående mur ser man från båda sidorna. Muren används som tomt avskiljare, som insynsskydd eller som en vacker avdelare i trädgården.


En stödmur är något helt annat. Här ställs högre krav på stabilitet och grundläggning. En stödmur byggs mot en nivåskillnad, stödmur används för att förvandla en slänt till en användbar yta. Man kan också skapa vackra terrasseringar med en stödmur. Läs mer om hur man bygger murar här.


Vilken mur ska jag välja?


Vid valet av mur, tänk på om du vill ha en knäckt eller slät yta, en rak eller svängd mur och på hur hög den kan tänkas bli. De flesta av dagens murar har någon form av låsning, vilket gör att man kan stapla dem utan murbruk på en grusbädd. Om vi pratar om stödmur, är Megastone ett exempel på en klassisk knäckt mur. Låses med en klack i bakkant, staplas på varandra utan murbruk och endas ett typ av murblock används. Fungerar utmärkt utan en toppsten, eller köp till toppsten (megatäck) om du föredrar det utseendet. Keystone är en mur för högre murar som låses med glasfiberstavar som vi har arbetat med i många år: Stenvaruhuset byggde den första Keystonemuren i Sverige på 90-talet I Askim, Göteborg. Ett annat klasssiskt alternativ är L-stöd. Dessa är enkla att installera men kräver grävare eller kranbil för att lyftas på plats. De är svåra att svänga med. Kostanden är ungefär samma som för mer moderna, mindre murblock inklusive iinstallation.  


Föredrar du natursten kan man i granit välja massiv Stapelmur eller större massiva block, Blockstensmur. Dessa fungerar också som dubbelsidiga murar då de är knäckta på två håll. Dubbelsidiga murar i betong finns bland annat Keystone plus (knäckt på två håll) eller Block rustik (släta sidot och tumlade kanter, limmas)


Hur högt kan man bygga?


Stödmurar byggs normalt 60-80 cm högt utan armeringsnät. Med nät kan man bygga flera meter - viktigt är att lägga packade massor (krossgrus, makadam) bakom muren och nätet emellan dessa för att skikta massorna och därmed krafterna som påverkar muren. Fristående murar byggs 60-80 cm utan betongplatta - högre murar behöver en gjuten sockel och armering vertikalt. 


Är det svårt att bygga en stödmur?


Det är roligt att bygga en stödmur, men det kan vara utmanande att få den perfekt. De flesta murar är anpassade så att man som privatperson, utan specialkunskaper eller murning, ska kunna stapla dem på varandra. Tyvärr ser man många exempel på murar som helt eller delvis kollapsat, har sättningar eller svajiga linjer. Så läs på ordentligt innan du tar tag i din mur, ring oss eller kom på besök i vår butik. Känner man sig osäker kan man fundera på om det är bättre att lämna bort jobbet till stenläggare: det är kanske en av de viktigaste momenten i din trädgård som måste bli bra och hålla i många år. Dels för säkerheten, dels för att det är tråkigt att lägga mycket pengar på en mur som man i slutändan inte är nöjd med på grund av bristande kunskap. 

      

Jag har en slänt hemma där  jag vill sätta en stödmur. Kan ni hjälpa mig med detta?


Vi kan hjälpa dig. Använd formuläret här eller skicka ett mail till info@stenvaruhuset.se. Beskriv kort vad du vill ha hjälp med, ta lite mått på önskad längd och höjd och skicka med ett par bilder. Du kan då oftast få ett ungefärligt prisförslag direkt över mailen. Verkar detta förslag intressant kommer vi gärna ut och tar en titt, ger tips och förslag, samt lämnar en skarpt prisförslag. Det gäller förresten om du är intresserade av våra produkter över lag; i mån av tid kommer vi gärna ut och pratar lite, ger tips och råd (gäller Göteborgsområdet med omnejd).


Murbeklädnad

   

Känner du att din gamla husgrund eller L-stöd behöver en upprustning? Eller du kanske har en fristående mur av lecablock som är i behov av en föryngring?

Vårt sortiment av murbeklädnand kan ge din mur och husgrund ett nytt liv. Granit och skiffer är de material som dom flesta använder som murbeklädnand, tåligt, hållbart och som inte förändras med tiden. Stenfaner är också ett alternativ, ta en titt här.
Superfix conbit rekommenderar vi för att montera murbeklädnanden. Är frostsäker och klarar stenens vikt.
 

Tillagd i varukorgen