Fogning av marksten eller plattor

      

Varför ska jag använda fogsand?


Det är viktigt av två anledningar och den ena är att det låser och stabiliserar ytan så att inte stenarna rör på sig. Detta skall kombineras med infästning av ytans kanter. Det andra viktiga är att hålla ogräs borta. Därför skall man alltid hålla fogarna fyllda med fogsand, annars kommer jord och smuts och fyller fogarna istället och sen kommer ogräs. Många typer av fogsand har också ett högt PH, vilket är ogräshämmande.


Går det inte lika bra med stenmjöl?


Stenmjöl är inte bra av den anledningen att det inte släpper igenom något vatten, det blir helt tätt och mjölet blir en blöt sörja. Problemet med detta är att mjölet håller markstenen fuktig under lång tid vilket i längden gör dem gröna av alger. Det är inte heller bra under vintern, då det enklare bildas is och frostskador på ytan och stenen. Fogsanden är siktad, det vill säga nollmaterialet är bortsilat,  vilket gör att den släpper igenom vatten. 


Vilken fog ska jag välja?


För mindre fogar till de flesta markstenar i betong så väljer man en fogsand som inte härdar, gärna en ogräshämmande. För större fogar över cirka 5 mm kan man välja en fogsand som härdar, vilket stabiliserar ytan och ger ett mycket bra skydd mot ogräs. För smågatsten och andra ytor med stora, djupa fogar kan man först bottna med stenflis 2-5 mm och sedan toppa med fogsand. Om du skall använda hårdfog behöver fogen vara minst cirka 2 cm djup (beror lite på vilken typ av hårdfog). Det finns flera olika färger att välja mellan.  

   

Hur gör man och hur underhåller jag min yta med fogsand?


Välj en dag då det inte regnar. Om fogsanden är fuktig i påsen kan man hälla ut den på ytan och låta den torka lite innan man använder den. Sopa den diagonalt i fogarna så att du inte tar med dig sanden när du sopar. Lämna lite på ytan och padda sedan ner fog och marksten med en vibroplatta om din markstensyta är nylagd (gäller ej tunnare natursten typ skiffer eller granit). Fogen kommer då att sjunka, så fyll på med mer fogsand. När du är nöjd lämnar du en del fogsand på ytan. Fogen kommer sjunka under flera veckor speciellt efter regn. Sopa då ner mer fogsand. Det är alltid bättre om det finns för mycket än för lite fogsand på din markstensyta. 

      

Tillagd i varukorgen